Quantcast
Channel: Rosa Baró Vilà. Dietista - Nutricionista a Reus
Viewing all 255 articles
Browse latest View live

EL MEU PES IDEAL

$
0
0
Quin és el meu pes ideal o pes perfecte?
Quants quilos he de baixar de pes per aconseguir-ho?

Comencem per definir alguns conceptes:
  • Pes: Força amb què la Terra atreu el nostre cos com a conseqüència del fenomen de la gravetat. Pes = massa x gravetatI el problema ve quan el valor de la gravetat canvia segons la latitud, segons l'altura, segons les masses circumdants i altres factors fent per exemple que el meu cos tingui un pes inferior a latituds baixes. A més a més quan designem el pes del nostre cos o fem amb el valor de la massa expressada en quilograms i no ho fem amb unitats de força com indica l’equació anterior.
    Elles pesen 70kg
Per tant parlem de quina massa compon el meu cos:
  • Massa magra: músculs, ossos, òrgans...
  • Massa grassa: greix. Recorda que el greix exerceix funcions essencials com per exemple constitueix un bon aïllant tèrmic, enforteix i protegeix les articulacions, nervis i òrgans vitals. Però és important saber quant greix tenim i on es localitza, per evitar la predisposició a certes malalties.
  • Aigua corporal: totalitat de l'aigua continguda en el cos, inclosa l'aigua intracel·lular i extracel·lular més la dels tractes gastrointestinal i genitourinari.
Si has llegit fins aquí encara et preguntes: Com puc calcular el meu pes ideal doncs? I jo et diré que no el busquis més, si no que busquis disminuir els riscos de salut relacionats amb el teu pes saben les següents dades:
  • Pes actual:utilitza una balança màxim un cop per setmana, ja que el pes pot variar molt durant el dia i per si sol no és un indicador 100% fiable.
  • Circumferència de cintura: amb una cinta mètrica mesura el diàmetre al voltant del melic. El greix corporal que s'acumula a l'àrea abdominal constitueix un risc de salut més que el greix corporal que s'acumula en l'àrea de les natges i de les cuixes, per això, la mesura de la teva cintura proporciona informació valuosa pel que fa al risc de desenvolupar malalties del cor, hipertensió arterial, colesterolalt, diabetis de tipus 2...
  • Índex de massa corporal, IMC: nombre que es deriva de relacionar pes amb alçada i resulta que com més alt sigui l’IMC major serà el risc de presentar malalties relacionades amb el pes, com ara les malalties cardiovasculars. L'IMC no diferencia la massa grassa de la massa muscular per tant dues persones poden tenir el mateix IMC amb diferent percentatge de greix corporal. És el cas d'un culturista, amb un gran desenvolupament de massa muscular i un baix percentatge de greix corporal que pot tenir el mateix IMC que una persona obesa. Per tant ens mancarà conèixer la següent dada: 
  • Bioimpedància:càlcul de greix corporal mitjançant l’estudi del comportament del corrent elèctric quan travessa fluids, cèl·lules i teixits del cos humà. El greix no condueix l’electricitat, en canvi l'aigua si la condueix, és a dir, com més resistència al pas de l'electricitat més greix. 
Oblida, doncs, el concepte de "pes ideal" o "pes perfecte" només és un ganxo habitual de les dietes miracle i en persones amb excés de pes se sap que és gairebé impossible aconseguir aquest mal anomenat "pes ideal". Centrat en l'objectiu d'aconseguir un pes corporal realista i en mantenir-lo, adoptant canvis permanents i que al mateix temps ens mantinguin satisfets.
Com dic als meus pacients: "Jo no vull esclaus a la meva consulta jo vull que siguis autònom i no depenguis de ningú a l'hora de decidir què, quant, com i on menjar de manera saludable i per sempre”.
I acompanyem-ho d'un estil de vida actiu!

Dia Mundial Aigua 22 Març

$
0
0

L'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar el 22 de desembre de 1993 la resolució A/RES/47/193 per la qual el 22 de març de cada any és el Dia Mundial de l'Aigua
Aquest any 2013 el tema és "Cooperació en l'Esfera de l'Aigua".

Parlem doncs de la importància de l'aigua...
L'aigua és imprescindible per a la vida i important per a la nostra supervivència. L'aigua intervé i permet que tots els processos del nostre organisme funcionin adequadament.
Les funcions que realitza l’aigua en la nostra vida són força variades:
  • Transporta nutrients i oxigen
  • Elimina substàncies de residu
  • Intervé en processos de digestió, absorció i metabolisme
  • Ajuda en la regulació de la temperatura corporal

Per tant l’aigua ha de ser la beguda de consum per excel·lència
Com sabem si en bevem suficient?
Cal aconseguir un balanç 0 entre la ingesta i les pèrdues d’aigua corporal.
  • PèrduesEl cos perd l’aigua a través de la transpiració, per la orina, per la femta i per la respiració. Aquestes pèrdues són al voltant de 2,3l diaris que s’han de reposar també diàriament. Hi ha situacions en les que la quantitat perduda pot veure’s incrementada, com és el cas de la pràctica esportiva, gastroenteritis, febre, dones lactants, ambients molt freds i ambients calorosos.

Ingesta i pèrdua d'aigua
  • Ingesta: A través de la nostra alimentació habitual (aliments i begudes) n’aportem 2l/dia. La resta l’obtenim de processos metabòlics.

En quin moment del dia cal consumir aigua?
Cal beure'n sovint i en qualsevol moment del dia, tant abans, com durant o després dels àpats. I avançar-se a la set proporcionant aigua a l'organisme abans, ja que la sensació de set és un mecanisme fisiològic d'alarma que ens avisa que el nostre cos ja està deshidratat i que necessita una reposició de líquids per continuar amb els seus processos habituals amb total normalitat. Per això no només ens podem refiar d'aquest mecanisme, ja que en el moment en què apareix la set ja estem deshidratats. 
El secret és beure aigua al llarg del dia i amb regularitat.
Recomanacions bàsiques:
  • Begui entre 1,5-2 litres d'aigua diàriament.
  • No esperi a tenir set per beure. La set indica deshidratació.
  • Beure abans, durant i després de realitzar exercici físic.

Altres maneres d'aportar aigua:
  • Aigua amb glaçons de fruita
  • Sucs, infusions,... (amb moderació i mai substituir l'aigua pura)
  • Caldos, sopes fredes, liquats de fruita i/o hortalisses
  • Les gelatines són una bona opció per a persones grans que els costa beure.

L’aigua és vida i salut, consulta’m i com a Dietista-Nutricionista t’ajudaré a saber les teves necessitats.

DIETA O NO DIETA

$
0
0

Oblida't de les dietes!

Sí, has llegit bé, revolucionem el món de la dieta. Ens hem d'oblidar de posar-nos a dieta i, sobretot, de passar gana.
Deixa de sabotejar el teu cos i el teu metabolisme i aposta per la salut. Educa’t a menjar de manera saludable i desterra la paraula dieta de la ment.

Fins avui...
Totes les dietes restrictives aconsegueixen que perdis pes, però al final fracassen perquè els quilos es recuperen en tornar a l'alimentació d'abans  Pensa quanta gent coneixes que ha estat sotmesa a un règim estricte durant uns mesos, sense menjar amb la família, sense sopars amb els amics, amb una gran voluntat fins arribar al seu pes "ideal".
I d'aquestes persones a quantes coneixes que no hagin recuperat el pes perdut? 
La majoria recauen després del sacrifici perquè tornen a la rutina d'abans  apareix l’efecte yo-yo, ens obliga a iniciar una altra dieta restrictiva i a passar molta més gana.
 
Menja això - No això
Un pla per a tota la vida:
Vols garanties per perdre pes i no tornar-lo a recuperar? 
Doncs apren a seguir una alimentació saludable, equilibrada i suficient, fàcil de seguir per tu i adequada al teu estil de vida i gustos gastronòmics.
Oblida la paraula dieta, per aprimar necessites canviar les teves costums i el teu rebost.
Menja poc de tot i molt de res.
I per descomptat, no et descobriré cap secret, tu ja ho saps: l'activitat física diària, és la millor aliada per ajudar-nos!

5 idees clau:
  1. Canvia de mentalitat. Si el teu objectiu és estar saludable tota la vida educa la teva ment a menjar saludable i no guanyaràs pes.
  2. Moderació i Varietat. Cap extrem és bo, ni per excés ni per defecte, cerca l'equilibri.
  3. Salut. Assegura't d'estar fort front a les malalties.
  4. Paciència. No desesperis, el temps que inverteixes de manera sana és una assegurança de per vida.
  5. Moviment. Imprescindible, necessari i garantia d'èxit.

L’assoliment d'un pes adequat a la nostra complexió física, als nostres horaris, i al nostre tipus d'activitat diària ha de ser gradual, a poc a poc, i amb la supervisió del professional sanitari especialitzat, el Dietista-Nutricionista.

LES FAVES

$
0
0

Gràcies a la col·laboració amb la Marga Pradas i el seu blocL'hora del tupperpodeu gaudir d'aquesta nova entrada:
Les faves provenen de la família de les papilionàcies, d'una planta herbàcia de tija quadrada amb unes flors molt vistoses de color blanc i el seu fruit és el llegum anomenat fava.
Les faves tot i ser verdes pertanyen al grup de les lleguminoses. No tot el que és verd és verdura!
Font: L'aparador de Reus
CONSUM:
  • Les faves apareixen al mercat quan se'n va el fred del hivern i comença la primavera, estació ideal per trobar-les juntament amb els pèsols.
  • Quan consumeixis faves, com la resta de llegums, notaràs un valor de sacietat elevat gràcies a la fibra de la seva pell.
  • A l'hora de comprar faves fresques hem de tenir en compte que la beina estigui turgent i cruixent, que el seu color sigui brillant i que en doblegar-la es trenqui i cruixi. Evita comprar les que es dobleguen i no es trenquen.
  • Les faves fresques, es conserven millor i més temps en el calaix de la nevera o si no, en un lloc fresc, sec i protegit de la llum i la humitat. Si són seques, no presenten, en general, problemes per al seu emmagatzematge. Només cal conservar-les en un recipient tancat i en lloc fresc i sec.
  • Ens aguanten en molt bon estat 3 o 4 dies. Si les mantenim a la nevera una setmana. I molt interessant perquè és un aliment que es molt apte per a la congelació fins a tres mesos, si bé abans de congelar, convé escaldar-les. L'escaldat consisteix a escalfar les faves en aigua bullint durant dos minuts, refredar i congelar una vegada estiguin fredes. D'aquesta manera, després de descongelar, les faves ja estan llestes per afegir a tot tipus de plats.
  • Com a Dietista-Nutricionista recomano consumir faves i evitar cuinar-les, sempre, acompanyades d'abundant pernil o bacó o botifarra, i no ser molt generosos amb l'oli ja que deixaran de ser lleugeres. Algunes opcions a l'hora de preparar-les podrien ser en amanides, en cremes, amb verdures, combinades amb diverses llegums...T'atreveixis a imaginar?

PROPIETATS DIETÈTIQUES I NUTRICIONALS:
  • Les propietats de les faves canvien depenen de si les escollim fresques o seques.
  • Les faves fresques ens aporten més aigua i per tant són poc calòriques, l'energia prové de les proteïnes i en menys proporció dels hidrats de carboni.
  • Contenen molt poc greix i per tant s'inclouen en l'alimentació equilibrada i baixa en greixos sempre que en la cocció no addicionem greixos provinents de carns i/o embotits. Cuinem-les amb ingredients i condiments lleugers.
  • Les faves fresques ens aporten també potassi, fòsfor i magnesi; vitamines com l’àcid fòlic, la niacina i els carotenoids (que són precursors de vitamina A).
  • En el cas d’utilitzar faves seques recordem que qualsevol assecat farà que els nutrients estiguin més concentrats.
  • Com tota llegum font de proteïnes es tracta de proteïnes incompletes ja que són deficitàries en un aminoàcid essencial anomenat metionina. Aquest aminoàcid es troba en cereals i tubercles, per això, quan coincideixen tots dos aliments com a ingredient d'un mateix plat (per exemple: faves amb arròs), augmenta el valor de la proteïna total.

Sabies que?...Existeix una malaltia genètica per dèficit de glucosa-6-fosfat deshidrogenasa i es coneix com favisme, i es caracteritzada per la disminució de l'activitat de l'enzim glucosa-6-fosfat deshidrogenasa en els eritròcits. És probable que més de 400 milions de persones al món estiguin afectades per deficiència d'aquest enzim i no puguin menjar faves.

Composició 100g de faves
Faves Seques
Faves Fresques
Energia
307kcal
Energia
20,2kcal
Hidrats de Carboni
33,3g
Hidrats de Carboni
1,7g
Proteïnes
2,1g
Proteïnes
2,2g
Lípids
2,1g
Lípids
0,08g
Vitamina A
42mg
Vitamina A
4,4mg
Potassi
1090mg
Potassi
84mg
Fòsfor
590mg
Fòsfor
39,2mg

DIA NACIONAL NUTRICIÓ-12ª Edició

$
0
0

Avui 28 de Maig es celebra el “Dia Nacional de la Nutrició”. Una iniciativa posada en marxa des de la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD) per apropar a la població el món de l'Alimentació Saludable.

Aquesta és la 12ena edició i el lema és “MENJA BÉ PER ENVELLIR MILLOR”, per 
recordar la importància de dur a terme, durant tota la vida, uns bons hàbits alimentaris i d'estil de vida per aconseguir una major longevitat i qualitat de vida

La FESNAD promou hàbits saludables per assolir una major esperança de vida:
 
  • Dieta saludable
  • Activitat física
  • No fumar
  • Dormir suficient
  • Poc temps asseguts
  • Activitats socials
Aquesta informació la trobarem al tríptic següent: 

I recorda per un assessorament especialitzat i ajudar-te a millorar el teu estat de salut, així com els hàbits alimentaris i d'activitat física consulta al teu especialista, que en el cas de l'alimentació és el Dietista-Nutricionista.

CONSELLS REUS DIRECTE

$
0
0
Rosa Baró Vilà, Dietista-Nutricionista, inicia col·laboració amb ReusDirecte (diari digital) i escriu una secció quinzenal d'alimentació, nutrició i dietètica.
Podreu trobar i llegir els articles a la pestanya Directe secció Salut 
ReusDirecte

Aquesta secció serà una extensió d'aquest blog per aquest motiu puntualment aniré incloent la introducció dels articles com a entrades del blog amb el seu enllaç perquè pugueu llegir-los completament.
Espero us agradi i no us penseu que us abandono però potser les entrades no seran tan periòdiques com voldria.
Gràcies per seguir-me i Salut!

CONSELLS REUS DIRECTE 1

$
0
0
Gràcies a la secció quinzenal amb ReusDirecte ja podeu llegir més consells d'alimentació, nutrició i dietètica.
Article 1: El miracle de fer dieta i no morir en l'intent
ReusDirecte

Maig mes de canvi d'armari, acomiadament de les capes de roba que ens han tapat fins avui, i rebre un sens fi d'informació sobre dietes, productes d'aprimament, novetats miraculoses... que ens ajudaran a perdre quilos en temps record i que... 

Llegeix l'article integrament aquí

CONSELLS REUS DIRECTE 2

$
0
0
Gràcies a la secció quinzenal amb ReusDirecte ja podeu llegir més consells d'alimentació, nutrició i dietètica.
ReusDirecte
Article 2: El misteri dels iogurts que ara no caduquen
Segurament ja sabràs que els iogurts ara ja no tenen data de caducitat ja que el dia 29 de març va entrar en vigor el Reial Decret 176/2013 derogant  entre d'altres, la següent norma: El iogurt ha de ser venut al consumidor, com a màxim ... 

Llegeix l'article integrament aquí

CONSELLS REUS DIRECTE 3

$
0
0
Gràcies a la secció quinzenal amb ReusDirecte ja podeu llegir més consells d'alimentació, nutrició i dietètica.
ReusDirecte
Article 3: Estiu hidratat estiu salvat
Sembla ser que ja ha arribat la calor i esperem que es quedi un temps. La meva preocupació, i la de molts altres professionals de la salut, és que quan comença la calor l'aigua, font de vida, perd pes davant la resta de begudes que van guanyant terreny dia ... 


Llegeix l'article integrament aquí

CONSELLS REUS DIRECTE 4

$
0
0
Gràcies a la secció quinzenal amb ReusDirecte ja podeu llegir més consells d'alimentació, nutrició i dietètica.

ReusDirecte
Article 4: Que l'àpat no t'espatlli la festa
Ja tenim aquí les revetlles, festes majors, sortides amb la família i amics... Ets dels que pensa que durant aquests dies pujaràs de pes sense remei? Creus que gaudir d’un àpat es traduirà en passar-ho malament i amb indigestions? Doncs continua llegint ... 


Llegeix l'article integrament aquí

CONSELLS REUS DIRECTE 5

$
0
0
Gràcies a la secció quinzenal amb ReusDirecte ja podeu llegir més consells d'alimentació, nutrició i dietètica.

Article 5: Els aliments que ens posen morenos?
ReusDirecte
En aquest dies d'estiu ens comencem a preocupar pel nostre color de pell, unes persones el tenen més potenciat que d'altres, gràcies a certa facilitat, al tipus de pell,.... 
En el teu cas potser tan recomanat alguna vegada que incorporis alguns aliments per aconseguir un bronzejat més eficaç i intens?, ara veurem perquè... 


Llegeix l'article integrament aquí

EL MELÓ

$
0
0
A continuació pots llegir la meva aportació de la col·laboració amb la Marga Pradas i el seu bloc L'hora del tupper:
El Meló
enterbio.es

RECOMANACIONS:

  • Fruita de forma rodona o ovalada i de pes molt variable (700g-4kg) de color verd, groc o ataronjat segons la varietat a la qual pertanyi i sabor molt dolç, especialment quan està madur.
  • Al mercat és convenient escollir els melons que siguin durs i no presentin marques. Fins que el meló no aconsegueix la seva maduresa el seu gust recorda al del cogombre i un cop madur es pot degustar l'exquisit i refrescant sabor dolç que presenta.
  • Per saber si un meló està madur, cal agafar-lo entre les mans amb fermesa i pressionar suaument els extrems, si cedeix una mica significa que està ben madur i és el moment ideal per consumir-lo.
  • Si no hem encertat en l'elecció i és verd, el podem deixar madurar uns dies sencer. En canvi, s'han de rebutjar els exemplars passats que s'identifiquen per la seva escorça enganxosa.
CONSUM:

  • La millor època del meló és durant l'època d'estiu, des del mes de Juliol al mes de Setembre.
  • Si volem consumir el meló una mica fred és suficient refrescar-lo a la nevera una o dues hores abans de servir.
  • Per una millor conservació un cop obert el meló convé mantenir les llavorsperquè es conservi millor el seu gust i les seves propietats i guardar-lo a la nevera cobert amb un film transparent, perquè el meló absorbeix fàcilment el sabor d'altres aliments.
  • El meló es consumeix per postres però segur que més d'un dia d'estiu el trobarem com a primer plat i acompanyat de pernil però també el podem acompanyar amb salmó fumat, prova-ho.
  • Una fruita ideal per servir en diferents versions de tall com per exemple a rodanxes, farcit o acompanyat d'altres fruites com les groselles o les maduixes silvestres. També pot formar part de sorbets i gelats o en forma de púding.
  • De primer plat també podem utilitzar-lo en cremes fredes i amanides d'estiu, amb fulles de menta fresca amanit amb oli i llimona, taronges i créixens o amb api molt picat, cebes i olives.
  • Menys habitual és incloure'l com a guarnició de carn rostida, foie gras o pollastre rostit.
PROPIETATS DIETÈTIQUES I NUTRICIONALS:

  • Es destaca del meló la seva composició en d'aigua que és d’un 80%, fet que li aporta escasses calories per la qual cosa és recomanat en persones amb sobrepès o obesitat, sempre en la quantitat adequada a una ració per àpat.
  • Conté beta-carotè (provitamina A), en les varietats de polpa taronja o vermellosa, que posseeix gran poder antioxidant i pot transformar-se, segons les necessitats de l'organisme, en vitamina A molt útil per al bon estat del cabell, la pell, les mucoses, els ossos i la vista.
  • Aporta minerals com el magnesi i el potassi. També conté més quantitat de sodi que la resta de fruites fresques. El cas de persones amb insuficiència renal hauran de controlar el seu consum.
Composició 100g de meló
Energia
52 kcal
Hidrats de Carboni
13 g
Fibra
0,8 g
Vitamina C
32 mg
Potassi
320 mg
Magnesi
11,8 mg

CANVI D'ADREÇA SETEMBRE 2013

$
0
0
Benvolguts i benvolgudes seguidors i seguidores del blog,

EM TRASLLADO!
Em complau informar-vos que el Servei de Nutrició i Dietètica es traslladarà a la nova Consulta del Centre DAU de Reus a partir de dilluns 2 de setembre de 2013.

Nova adreça:
Centre DAU
Raval Santa Anna 43-45, 2-2 (davant ABACUS)
43201 Reus
Tlf.   977.34.24.14

En la nova consulta continuaré oferint consells i fomentant hàbits alimentaris i estils de vida saludables al centre de Reus i també estem d’enhorabona perquè ampliem els serveis, com per exemple el de formació amb xerrades i tallers en grup per a totes les edats, us mantindré informats en aquest mateix blog o podreu trobar més informació a http://www.centredau.com/

Faig un canvi i vaig a una consulta nova i diferent, encetant un nou projecte i període vital. 
Us hi espero!

CONSELLS REUS DIRECTE 6

$
0
0
Gràcies a la secció quinzenal amb ReusDirecte ja podeu llegir més consells d'alimentació, nutrició i dietètica.
ReusDirecte

Article 6: Els gelats, pla o barca?
Potser no sàpigues el perquè d'aquesta pregunta del títol... cal ser de Reus i ja fadrí per recordar-la, jo no l'he sentida mai però sempre m'han explicat que quan compraves un gelat a tall en Jaumet, el gelater, preguntava ... 

Llegeix l'article integrament aquí

CALENDARI AGOST 2013

$
0
0
El servei de Nutrició i Dietètica que hi ha darrera aquest blog romandrà tancat durant aquest mes d'agost perquè estarà de trasllat
Obrim la consulta el dia 2 de setembre de 2013 al Centre DAU de Reus a la Raval Santa Anna 43-45, 2-2 (davant l'ABACUS).Localització
La nova consulta canvia de telèfon i serà el 977.34.24.14, i mantindrà el correu electrònic rosabarodiet@gmail.com, també podreu contactar via mòbil al 680.53.18.03.

En la nova consulta continuarem oferint consells i fomentant hàbits alimentaris i estils de vida saludables al centre de Reus i també estem d'enhorabona perquè ampliem els serveis, com per exemple el de formació amb xerrades i tallers en grup per a totes les edats.

Per conèixer les novetats segueix aquest blog o consulta la web http://www.centredau.com/ 

MENJAR COM LA FAMÍLIA

$
0
0
És cert que realitzar àpats en família influeix directament en l'elecció posterior d'aliments dels nens i joves? A continuació podràs conèixer un estudi que ho explica:

El Dr. Skafida de la Universitat d'Edimburg, en un estudi recent, es va centrar a esbrinar quins menjars familiars condueixen a millors opcions d'aliments entre els nens. El Dr. va utilitzant una mostra representativa de 2.332 nens de cinc anys d'edat, d'Escòcia i va esbrinar la qualitat de la dieta del nen preguntant a les mares sobre la freqüència de consum dels seus fills de diferents categories d'aliments. Es va investigar la relació entre la qualitat de la dieta dels nens, els hàbits de menjar i el gaudir del menjar.

Els resultats van mostrar que gairebé tots els nens (99%) van menjar un àpat principal diari. D'aquests, la majoria va menjar a intervals regulars amb un o dos pares i al voltant del 71% va menjar el mateix que els seus pares.

Com en d'altres estudis previs es va trobar que la qualitat de la dieta dels infants és "socialment estratificada", és a dir, els nens procedents d'entorns menys afavorits mostren dietes de menys qualitat. A més, les nenes, el primogènit, els nens de mares amb educació superior i els nens de les famílies amb dos pares van mostrar una dieta més sana.

Les dietes de més qualitat estaven més presents entre els nens amb un horari d'àpats regular realitzats en cuines o menjadors, on els àpats eren més agradables i amb la pràctica regular de conversar entre la família. Mentre que menjar amb els seus pares o no, no era un predictor significatiu per a la qualitat de la dieta.

A diferència d'estudis anteriors, les dades del present estudi suggereixen que menjar junts en família és un aspecte menys important del que es pensava, fent-se evident que el tipus d'aliments que es consumeixen en lloc de la mera presència dels pares durant l'hora de dinar és el que diferencia la qualitat de la dieta dels nens. Menjar el mateix que els pares era l'aspecte dels hàbits de menjar de la família que més es relaciona amb les dietes més saludables en aquest estudi. 


Per tant, l'alimentació té una major qualitat nutricional si s'anima els nens a menjar el menú dels seus pares.

En general, els resultats presentats anteriorment mostren que els hàbits alimentaris es desenvolupen durant els primers anys de vida i els pares juguen un paper fonamental per influir en la conducta alimentària dels seus fills.

Donar Bon Exemple Sempre!

Bibliografía: Skafida, V., The family meal panacea: exploring how different aspects of family meal occurrence, meal habits and meal enjoyment relate to young children’s diets, Sociologia de la Salut i Malaltia (2 d'abril del 2013)

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1467-9566.12007/abstract

SECRETS D'ALIMENTACIÓ SALUDABLE PER INFANTS I JOVES

$
0
0
No és cap secret que molts infants i adolescents consumeixen massa calories i realitzen poca o mínima activitat física (el cas dels adults tampoc difereix gaire). A més a més, manquen aliments de tots els grups recomanats.

Què puc fer per ajudar-los a menjar bé i gaudir-ne?  
Adopta els següents consells per a l'èxit.
  • Recorda que el gust i l'atractiu a la vista són la base de l'èxit. Si els aliments no tenen un bon aspecte o tenen bon gust, tan els nens com els adults, probablement no se'ls mengin.
  • Dóna-li nous noms als plats saludables i fes-los més atractius.
  • Varia la forma/textura de verdures i altres aliments; per exemple: talla en formes espirals i cercles en comptes de pals.
  • Elabora aperitius saludables com per exemple hummus amb bastonets de diferents hortalisses, evita fregits i arrebossats, elabora patates xips o lamines de poma cruixent al forn i amb espècies al gust.
  • Serveix els àpats amb una vaixella ben cridanera.
  • Involucra els nens en la selecció i preparació dels aliments. Els infants i adolescents són més propensos a menjar aliments que han contribuït a seleccionar.
  • Escoltar els seus suggeriments (no vol dir estar sota les seves ordres) de com preparar els aliments d'una manera que els agradaria menjar a ells.
Aquests secrets són per tota la família!
Tots els membres de la família, tan els pares com els fills i els avis, poden seguir l'alimentació completa, sana i equilibrada. 
Els bons i els mals costums és converteixen en hàbits, per això és molt important la participació de cada membre de la família individualment.

NOVA ADREÇA SETEMBRE 2013

$
0
0
Bon dia i Bon esmorzar saludable!

Ja som dia de setembre de 2013, avui obrim la consulta al Centre DAU de Reus a la Raval Santa Anna 43-45, 2-2 (davant l'ABACUS).

Em complau informar-vos que el Servei de Nutrició i Dietètica  ja està instal·lat.
Nova adreça:
Centre DAU
Raval Santa Anna 43-45, 2-2 (davant ABACUS)
43201 Reus
Tlf.   977.34.24.14

Us anirem informant de les novetats en aquest blog o en la web http://www.centredau.com/ 

Salut!

SETEMBRE TEMPS DE

$
0
0
Iniciem un seguit d'imatges amb la llista de productes vegetals de temporada: Les fruites i hortalisses són riques en aigua, minerals, vitamines i fibra que ens ajuden a mantenir el pes sota control i aporten antioxidants que combaten els radicals lliures, protegeixen l'intestí i retarden l'envelliment.

Procurem consumir sempre el que la terra ens dóna en el seu moment i el nostre cos i la nostra butxaca (ja que és més barat el producte) ho agrairà.

A cada temporada el més fresc!

Setembre és temps de...

SECRETS D'ALIMENTACIÓ SALUDABLE PER INFANTS I JOVES (II)

$
0
0
Continuem amb els secrets per a molts infants i adolescents, si et vas perdre la primera part pots llegir-la aquí

Esmorzar cada dia. Els nens i joves que regularment esmorzen milloren a l'escola, tenen millor aport de nutrients i tenen un índex de massa corporal més baix respecte els que no ho fan.
Secret: Si tenim poc temps per esmorzar?
  • Preparar-lo la nit anterior i que ells ens ajudin. Deixant a l'abast gots, bols, culleres i aliments que no necessitin conservació amb fred com els cereals, el pa, la fruita...
  • Optar per cereals integrals o pa integral i deixar-lo al costat de la torradora si ens agrada torrat.
  • Organitzar un esmorzar més ràpid i senzill entre setmana i guardar el més elaborat per caps de setmana i festius.
  • Preparar l'esmorzar de mig matí per endur a l'escola a casa.
Donar exemple i treure el màxim partit dels àpats principals. Els àpats en família són grans exemples per transmetre als fills temes d'educació alimentaria.
  • Discutir les opcions del menú amb els nens cada setmana, sense caure en la temptació de deixar escollir-ho tot. L'adult educa i decideix.
  • Explorar les oportunitats de sabors per aconseguir una bona nutrició.
  • Potenciar la planificació d'un menú regular front a deixar que els infants mengin els aliments a la carta.
  • Parlar i debatre sobre les opcions més adequades i saludables que ofereixen les cafeteries i les màquines de vending de l’escola o institut.
Aquests secrets són per tota la família!
Tots els membres de la família, tan els pares com els fills i els avis, poden seguir l'alimentació completa, sana i equilibrada. 
Els bons i els mals costums és converteixen en hàbits, per això és molt important la participació de cada membre de la família individualment.
 
Viewing all 255 articles
Browse latest View live