Quantcast
Channel: Rosa Baró Vilà. Dietista - Nutricionista a Reus
Viewing all 255 articles
Browse latest View live

LA PASTA PER ALS CATALANS amb cigrons i espinacs

$
0
0
Segona recepta de plat únic de pasta en col·laboració amb el blog LA PASTA PER ALS CATALANS, trobareu la primera aquí.
La Recepta d'avui és: Pasta amb Cigrons i Espinacs
La Pasta per als Catalans
Recepta especialment indicada en persones vegetarianes i en esportistes, que només augmentant una mica la quantitat de pasta serà suficient per realitzar activitats físiques intenses. La recepta aporta el cereals en forma de pasta i la llegum en forma de cigrons i gràcies a aquesta combinació és un menú ideal perquè permet obtenir proteïnes de qualitat, amb menys greix i colesterol i a més els espinacs ens ajuden també a afegir un plus de fibra.
Càlcul nutricional:
Energia589 kcal
Hidrats de Carboni89 g
Proteïnes24,5 g
Lípids/Greixos15 g
Colesterol0mg
Fibra18,5g

Aprofito per recordar-vos que les combinacions ens ajuden i molt a seguir l'alimentació saludable i en aquest cas ens ajuden a millorar la qualitat de les proteïnes vegetals, és el cas també de les següents combinacions:
  • Llegums + cereals (preferentment integrals): llentilles amb arròs, fesols amb mandioca, cuscús amb cigrons i verdures, cigrons amb blat, espaguetis amb pèsols i gambes, “burritos” farcits de fesols, soja amb verdures i arròs..
  • Llegums + fruits secs i llavors: cigrons amb pinyons, amanida de llentilles amb nous, humus o paté de cigrons (cigrons triturats amb llavors de sèsam i espècies).
  • Cereals (preferentment integrals) + fruits secs i llavors: amanida d'arròs amb fruits secs, pasta amb nous.

I no cal ser vegetarià per gaudir, tots podem obtenir el benefici d'aquestes proteïnes de qualitat que ben combinades ens aporten els aminoàcids essencials.

Anima't doncs, a afegir combinacions de vegetals en els teus menús, per a fer la dieta més variada i igual de nutritiva i equilibrada. Recorda que el consum freqüent i en excés d'aliments d'origen animal es relaciona amb un risc més alt de patir malalties cardiovasculars i obesitat.

Més informació i la recepta completa aquí
Salut i Bon profit!

LA PIRÀMIDE DE QUATRE CARES

$
0
0
De ben segur que coneixes la piràmide de l'alimentació saludable o si més no l'has vist per aquest blog, concretament en les següents entrades:
La Piràmide és una eina pràctica, i com a tal s'adapta a les necessitats del moment o si més no així hauria de ser.
El fet és que la Fundació Alícia (centre de recerca en cuina) ha dissenyat la seva pròpia piràmide per ajudar a entendre què cal menjar, com fer-ho, com cuinar-ho i en quina freqüència i, alhora, recordar que per estar sa també cal moure's, un tot en un!
Com han fet aquesta eina tan pràctica? Doncs en 3D i amb quatre cares.
Piràmide Alícia
Pots descarrega-la aquí, imprimeix, munta i descobreix tota la informació que et dóna en cada una de les cares:
  1. QUÈ MENGES?que ens convé per alimentar-nos bé. A la base el que hem de menjar més sovint i, a mesura que s'estreny la piràmide, el que hem de menjar cada cop en menys quantitat o freqüència.
  2. COM CUINES? La manera com es cuinen els aliments ajuda a decidir amb quina freqüència podem menjar-los, a aprofitar-los i evitar el malbaratament.
  3. COM MENGES? Per menjar correctament, cal dedicar-hi un mínim de temps, sense distraccions. 
  4. ET MOUS PROU? Fer exercici és tan essencial com menjar bé, sempre d'acord amb la nostra edat i capacitat. Per aquest motiu l'activitat física sempre ha tingut també la seva versió de piràmide especial per a cada edat, pots veure-les aquí.
Ja veieu doncs que aquesta piràmide de 4 cares s'ha dissenyat per tenir un enfocament integral, molt útil per fomentar un estil de vida saludable a través de bons hàbits alimentaris i per evitar el sedentarisme.

PRESENTACIÓ L'HORA DEL TÀPER

$
0
0
Reserveu a l'agenda dimarts 4 de febrer a les 19h a la Casa del Llibre de Barcelona.
Tinc el plaer de presentar el llibre l'Hora del Tàper, juntament amb Ada Parellada (restauradora), Jordi Rourera (editor d'RBA-La Magrana) i per suposat l'autora Marga Pradas.
Presentació llibre l'Hora del Tàper
El llibre ofereix més de 50 receptes (noves i algunes del blog de la Marga Pradas, Hora del Tàper) senzilles, que no vol dir simples ni avorrides, amb consells per ajudar a crear-ne de noves i que es converteixin com a mínim en el doble de receptes. 
Un llibre pràctic i inspiradorper saber com omplir el tàper i/o carmanyola de dinar i a més com fer-ho de manera saludable i equilibrada. 
També trobareu el decàleg del bon "taperista" on llegireu el perquè que jo sigui a la presentació del llibre, potser com ja sabeu o us penseu jo sóc qui ha fet l'apunt nutricional d'aquest llibre.

Aprofito des d'aquí agrair a la Marga Pradas que es poses en contacte amb mi, una desconeguda, per iniciar un seguit de col·laboracions als nostres respectius blogs que, des del juliol de 2011 al febrer de 2014, han acabat esdevenint un llibre que de ben segur us agradarà.

Salut i Bon profit!

FEBRER TEMPS DE

$
0
0
Imatge amb la llista de productes vegetals de Febrer: Les fruites hortalisses són riques en aigua, minerals, vitamines i fibra que ens ajuden a mantenir el pes sota control i aporten antioxidants que combaten els radicals lliures, protegeixen l'intestí i retarden l'envelliment.

Procurem consumir sempre el que la terra ens dóna en el seu moment i el nostre cos i la nostra butxaca (ja que és més barat el producte de temporada) ho agrairà.

A cada temporada el més fresc!
Febrer temps de...

Producte de Febrer: La Galera

$
0
0
La galera és un producte de les aigües del mar Mediterrani que s'ha anat revaloritzant i fins hi tot té Jornades Gastronòmiques pròpies en diferents ciutats del nostre país. En canvi hi ha moltes regions que ni les han tastat o ni les coneixen.
La galera és un crustaci, amb antenes, que té el cap i el tòrax fusionats i coberts per una closca. Aquesta closca li dona la característica de pertànyer a la família de les "gambes armades". Són depredadores i s'alimenten de petits peixos i crustacis als que atrapen amb les seves pinces.
http://peixfrescrosa.com/fotos2.html

Consum:
Les galeres es capturen tot l'any, però l'època en què són més preuades és del novembre al març, sent el mes de febrer el millor per al seu consum.
A l'antiga Roma les galeres s'anomenaven escamarlans africans i eren tan apreciades com les llagostes, després van anar ser relegades per altres marisc però en l'actualitat ha esdevingut un producte molt apreciat, possiblement gràcies a la gran diversitat de receptes. Tot i que una simple galera fresca cuita a la paella amb una mica d’all i oli és suficient per a degustar-les.
També són utilitzades per fer brou de peix o fumet, gràcies al sabor intens i excel·lent. L’única part difícil en el moment de consumir-les són la quantitat de punxes.
Al comprar si volem que tinguin una carn gustosa i melosa cal tenir en compte que no estiguin ovades, perquè aquesta carn contindrà un corall més dur i menys saborós.

Consells Nutricionals:
Les galeres, com altres crustacis, aporten un contingut elevat en proteïnes d'alt valor biològic, són riques en vitamines del grup B i minerals com el fòsfor i el potassi. Però cal tenir en compte que tenen un alt contingut en colesterol, contraindicat en persones amb nivells alts (hipercolesterolèmia).
Informació Nutricional 100g de galera
Energia
106kcal
Proteïnes
20,3g
Greixos
1,73g
Colesterol
152mg
Ferro
2,4

Aprofiteu el febrer per visitar i degustar aquest producte de temporada a les diferents Jornades Gastronòmiques:
  • Cambrils: Jornades de la Galera i la cuina marinera 7 febrer al 2 març 2014
  • Terres de l’Ebre (Alcanar, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla i Sant Carles de la Ràpita): Jornades Gastronòmiques de la Galera 14 febrer al 9 de març 2014
Bon profit!

Al·lèrgies i Intoleràncies alimentàries a l'escola - VI Carnaval Nutrició

$
0
0
Aquesta entrada participa a la VI edició del CARNAVAL de la NUTRICIÓ

Coincidint amb la festa del Carnaval, s'ha organitzat la sisena edició del Carnaval de la Nutrició (esdeveniment temàtic que es realitza en diferents blogs durant l'any, més informació aquí)

El tema escollit per a aquesta edició és "Al·lèrgies i Intoleràncies alimentàries. De la clínica a la seguretat alimentària". Un tema molt tractat i molt parlat en nutrició i dietètica. Aquesta edició està organitzada per l'equip de dietistes – nutricionistes de Nutrición a las 6, podeu seguir el seu blog aquí.
 
VI Carnaval de la Nutrició
Coincidint amb el VI Carnaval de la Nutrició i que actualment sóc docent d'un curs de monitor/a de menjador volia compartir alguns consells pràctics, que poden ajudar tan als pares o mares, com als educadors o als infants amb una al·lèrgia alimentària.

10 Consells i recomanacions per als àpats escolars dels infants amb al·lèrgies alimentàries:
  1. Identifiquem i controlem el menjar del nen al·lèrgic.
  2. Reservem en lloc segur els aliments, fora de l'abast dels nens per evitar manipulacions innecessàries i perilloses.
  3. Revisem les etiquetes dels aliments envasats que es donin al nen al·lèrgic. Si tenim dubtes, és recomanable que no es mengi i buscarem una alternativa.
  4. Si manipulem el menjar del nen al·lèrgic, rentem-nos les mans prèviament per evitar contaminacions, i sempre el manipularem abans que el menjar dels altres nens.
  5. És recomanable que durant l'educació infantil, realitzem l'esmorzar i/o mig matídins l'aula (si és possible), ja que és un espai que es pot controlar més fàcilment que el pati d'esbarjo.
  6. Vigilem que els nens no intercanviïn el menjar o no hi juguin o no toquin el menjar del nen al·lèrgic.
  7. Evitem insistir que el nen es mengi un aliment que rebutgi, encara que hi hagi la seguretat que pot prendre'l.
  8. Recordem realitzar tots les normes bàsiques d'higiene, tant en higiene personal com en materials i espais:
  • Rentem-nos les mans i la cara després de menjar.
  • Una vegada acabat l'àpat, netegem les restes de menjar que hagin quedat en taules, cadires i terra.
  • Buidem les papereres que continguin els envasos i restes d'aliments al acabar.
  • Evitem treure al pati envasos i restes de menjar i/o vigilem que no quedin per terra del pati.
  • Disposem d'una còpia escrita del menú mensual, si l'alumne realitza el dinar al menjador escolar, amb el màxim detall dels ingredients i amb la suficient antelació per buscar alternatives en cas necessari. (Aquest fet ens ajudarà a evitar la improvisació i els possibles desastres o crisis)
  • Assegurem-nos que els infant amb al·lèrgies porten la medicació de rescat i el protocol d'actuació en totes les activitats escolars.

  • Aprofito per felicitar als blogs participants en el Carnaval de la Nutrició (trobareu la llista aquí) i animar a tots els alumnes del curs de monitor/a de menjador a continuar llegint i aprenent sobre alimentació saludable i sobretot ser crítics amb el que trobem.

    Gaudiu el Carnaval!

    MARÇ TEMPS DE

    $
    0
    0
    Imatge amb la llista de productes vegetals de Març: Les fruites hortalisses són riques en aigua, minerals, vitamines i fibra que ens ajuden a mantenir el pes sota control i aporten antioxidants que combaten els radicals lliures, protegeixen l'intestí i retarden l'envelliment.

    Procurem consumir sempre el que la terra ens dóna en el seu moment i el nostre cos i la nostra butxaca (ja que és més barat el producte de temporada) ho agrairà.

    A cada temporada el més fresc!
    Març temps de...

    MENJAR PER ANSIETAT

    $
    0
    0
    A vegades tens la necessitat de menjar capritxos o dolços a tothora o la sensació de gana continuada o de menjar de manera compulsiva o amb una fam voraç o menjar grans quantitats en els àpats o a mitjanit llevar-te per picar?
    Aquestes situacions ens poden indicar que mengem per ansietat o per gana emocional.
    Si te'n has adonat, enhorabona, ja has fet el primer pas per a posar-hi remei.
    Com saber que menjo per ansietat? Segur que ho faig quan:
    Imatge: tlcwellnessstudio.com
    • Trigo molt poc temps a menjar un àpat o aliment
    • No assaboreixo els àpats o aliments
    • No controlo el que menjo
    • Menjo de manera inconscient
    Com ho puc solucionar?
    El remei és el tractament que ens pot donar un Psicòleg i un Dietista-Nutricionista. En el meu cas com a Dietista-Nutricionista et puc ajudar tractant l'ansietat des de tots els aspectes implicats com l'estructura de l'alimentació diària, com l'ambient que envolta els àpats i a més de millorar l'autocontrol durant aquestes situacions.

    Estàs cansat o cansada de sempre repetir les mateixes situacions? Ja és hora d'aconseguir una nova actitud front a l'alimentació, els següents consells et poden ajudar:
    • Evita l'abús d'aliments estimulants com la cafeïna o l’alcohol
    • Pren-te el teu temps i aprèn a dir "no" i/o tenir prioritats, organitzat el teu temps, les teves activitats i les teves expectatives
    • Desconnecta , descansa,... tan amb activitats físiques com psicològiques (activitats creatives, d'oci, de relaxació...)
    • Realitza exercici físic adaptat als teus gustos i capacitats. Afegint noves activitats per disminuir l'avorriment
    • Escriu en un diari o registre anotant aliments i sentiments o pensaments per poder reconèixer si segueixes algun patró
    • Fixa't objectius i expectatives realistes (que no vol dir no tenir-ne cap). Posa't metes i elabora un pla o full de ruta per assolir-les
    • Prepara't per a situacions crítiques i/o anticipa't per saber com les pots afronta per a controlar la frustració
    • Millorar la teva autoestima i no la basis només en la imatge corporal, reconeix el teu estil de pensament i canvia els pensaments equivocats, disminueix l'estrès, aprèn a comunicar-te, aprèn noves habilitat i dedica-hi el temps suficient
    • Comparteix i busca ajudatan per a les situacions positives com les negatives
    Consulta’m si necessites un tractament que sigui des de perspectives integradores i multidisciplinàries mitjançant professionals de la salut qualificats, com ara una Dietista - Nutricionista

    LA PASTA PER ALS CATALANS amb ricotta i espinacs

    $
    0
    0
    Recepta de plat únic de pasta en col·laboració amb el blog LA PASTA PER ALS CATALANS, anteriors receptes:

    La Recepta d'avui és: Pasta amb Ricotta i Espinacs (si no disposem de ricotta podem optar pel mató)
    La Pasta per als Catalans

    Els espinacs són una verdura de fulla que pertany a la mateixa família que les bledes i la remolatxa, les trobem al mercat durant la tardor i la primavera, però en podem menjar tot l'any gràcies a ser una verdura molt apte per a la congelació, per aquest motiu es poden comprar congelades durant tot l'any, conservant molt bé les seves propietats originals i facilitant la seva cocció posterior.
    A l'hora de comprar, és recomanable seleccionar les d'un color verd, brillant i uniforme, d'aspecte fresc i tendre. Rebutgem les que tinguin taques vermelloses o groguenques perquè probablement és conseqüència de fongs.
    Al conservar, introduïm en una bossa de plàstic perforada o recipient a la nevera com a màxim 2 setmanes. Si les volem congelar nosaltres cal fer un escaldat previ.
    Si ens fixem en les vitamines predomina la Vitamina C, els carotenoides i l'àcid fòlic i minerals com el potassi. Aquests nutrients són molt adequats per a embarassades, nens, gent gran i població en general. Les úniques persones que cal que controlin el consum d'espinacs són les que desenvolupin càlculs renals d'oxalats (pedres al ronyó).
    Nutricionalment, els espinacs són poc energètics degut a que el 90% del seu pes és aigua. Fent-les aptes en les dietes per al sobrepès, l'obesitat o la diabetis. També cal destacar l'aportació de fibra que ens ajudarà en el restrenyiment.

    Popularment o gràcies al Popeye hi ha la creença que els espinacs porten ferro o et fan més fort i cal matisar: porten ferro però és d'un tipus de ferro anomenat no hemo i s'acompanya d'àcid oxàlic, fet que dificulta la seva absorció i aprofitament. Però si gràcies a aquest personatge mengem més espinacs i/o verdures endavant!

    Càlcul nutricional
    Energia553,5 kcal
    Hidrats de Carboni63g
    Proteïnes26g
    Lípids/Greixos22g
    Colesterol39mg
    Fibra13,5g
    Més informació, ingredients i la recepta completa aquí

    Salut i Bon profit!

    PRIMAVERA A REUS = GANXET PINTXO

    $
    0
    0
    Comença la Primavera i a Reus l'estrenem amb una nova ruta de tapes: La Ganxet Pintxo organitzada per la Cambra de Comerç durant els dies 20 al 30 de març.

    Les tapes són petites porcions d'aliments que van des d'una ració de pernil, passant per unes olives, uns pintxos, uns montaditos... Aquest tipus d'aliment informal no es considera un menjar, sinó un aperitiu o un àpat frugal. El risc que correm és que les tapes escollides no siguin les adequades, o que, prèvies a un dinar formal, ajudin considerablement a augmentar el valor energètic de l'alimentació diària i no oblidem que solen acompanyar-se d'una quantitat important de begudes com el vi o la cervesa.

    La diversitat d'aquestes menges fa que siguin molt difícils de classificar a nivell nutricional, generalment, riques en greixos i proteïnes i baixes en fibraalimentària. Tot depèn de l'elecció que fem i de l'establiment on mengem, ja que molts ofereixen tapes riques en greixos saturats. Per això és millor optar per tapes que s'acostin a la cuina mediterrània i a les tapes tradicionals. Menjar de tapes no ha d'engreixar però si fem una elecció errònia de les racions, si. A la foto algunes de les tapes d'aquest març 2014.
    Selecció Ganxet Pintxo 2014
    RECOMANACIONS GANXET PINTXO 2014:

    • Procurem fer la ruta més llarga i aprofitem a caminar pels carrers de la ciutat de Reus, ens ajudarà a augmentar l'activitat física del dia. (mínim 30 minuts)
    • Evitem les tapes fregides, arrebossades i/o amb salses greixoses, optem per coccions a la planxa, vapor, brasa,...
    • Escollim les menges més lleugeres, preferentment amb vegetals (verdures o amanides) o les de peix i/o marisc sense arrebossat, a la planxa o en esqueixada i completem amb una amanida variada.
    • Cal anar amb compte amb la quantitat total i, sobretot, amb la beguda amb la que s'acompanya, recordem alternar amb aigua.

      L'alimentació ha de ser contemplada i calibrada en la seva totalitat. El que engreixa són els mals hàbits continuats. Un àpat desequilibrat pot no fer malbé l'alimentació diària si la resta de les preses compensen les mancances o excessos que aquest hagi pogut provocar i sempre pots demanar ajuda al professional Dietista – Nutricionista.

      SORTEIG Llibre l’Hora del Tàper

      $
      0
      0
      Com a blogger col·laboro amb la Marga Pradas en el seu blog de receptes per omplir la carmanyola (segueix-lo aquí) fet que també m'ha portat a deixar el meu petit granet d'arròs en el seu llibre l'Hora del Tàper.
      Gràcies a ella, a RBA-La Magrana i en motiu del meu aniversari et proposo aquest sorteig en el qual pots guanyar el llibre l’Hora del Tàper, l'afortunat/da guanyarà el llibre que ofereix més de 50 receptes amb exemples per ajudar a crear-ne de noves. El llibre és un manual pràctic i inspirador per saber com omplir la carmanyola de dinar i a més com fer-ho de manera saludable i equilibrada gràcies al decàleg del bon "taperista" on llegiràs els meus consells.
      Sorteig Llibre Hora Tàper
      Si dines cada dia de tàper o vols ampliar el teu receptari apunta't!
      Participar és molt senzill, només cal que:
      • Deixis el nom juntament amb un contacte* al formulari que trobaràs a continuació.
      • Seguir-me a Facebook aquí i/o a Twitter aquí per estar al dia del sorteig i rebre consells d'alimentació saludable, nutrició i dietètica.
      • El termini per participar és fins el dia 23 d'abril a les 24h.
      • El sorteig és farà a través de la web sortea2.

      Molta sort per Sant Jordi i Salut taperistes!

      *Les dades de contacte són importants per poder posar-me amb contacte amb l'afortunat/da i concertar el moment per recollir el premi al Centre DAU (Raval Santa Anna 43-45, 2-2)

      DIA MUNDIAL ACTIVITAT FÍSICA

      $
      0
      0
      L'Organització Mundial de la Salut celebra anualment el dia Move for Health (per la teva salut, mou-te) per promoure l'activitat física. Celebració en la qual es suma la Generalitat deCatalunya per cinquè any consecutiu, anomenant-la Dia Mundial de l'Activitat Física6 d'abril de 2014.
      L’activitat física genera benestar, salut física i mental, prevé malalties, millora la cohesió social i la qualitat de vida, proporciona beneficis econòmics i contribueix a la sostenibilitat del medi ambient.
      Per mantenir la salut són necessaris 30 minuts d'activitatfísica diària en el cas de persones adultes i gent gran, i en el cas de nens i joves són necessaris 60 minuts d'activitat física diària.

      Beneficis de l'Activitat Física:

      • Ajuda a sentir-se millor, a estar més relaxat, amb més energiai amb més facilitat per dormir i descansar
      • Millora el funcionamentde tot l'organisme: tonifica els músculs, les arteries i el cor, els ossos, les articulacions i el sistema nerviós.
      • Millorar l'estat d'ànim i facilita les relacions socials
      • Ajuda a prevenir i a tractar l'excés de pes
      • Millora el creixement de joves i infants
      Escull activitats que més t'agradin i practica-les amb amics o familiars
      • Pujar escales
      • Caminar
      • Jugar
      • Nedar
      • Ballar
      • Fer excursions per la ciutat o la natura
      • Bicicleta
      • Passejar
      • Practicar un esport (futbol, bàsquet, tennis,...)
      • Desplaçar-se a peu per anar a la feina, a l'escola o a comprar

      Dia Mundial Activitat Física
      A continuació trobaràs una proposta del Pla d'Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) perquè incorporis en el teu dia a dia activitats físiques que t'ajudin a dur un estil de vida més saludable i actiu. Activa't caminant són un seguit de rutes per Catalunya que t'ajudaran a millorar el teu estat de salut, Rutes Saludables o consulta els 10 TRUCS per ser més actius siguis on siguis o qui siguis (a casa, a la feina, per a gent gran, infants, adolescents...)

      Recorda! El més important és la constànciai la regularitat, per garantir una bona forma física. L'activitat física regular és saludable a totes les edats!

      Com prevenir el Càncer de Còlon?

      $
      0
      0
      La Delegació de Reus de l'AECC organitza la xerrada gratuïta.

      Com prevenir el Càncer de Còlon?
      Dijous8 de maig a les 19h
      Lloc: Casal de les Dones. Plaça de la Patacada 9, Reus
      Xerrada a càrrec de: 
      Dra. Isabel Sabaté (Doctora àrea de prevenció AECC)
      Rosa Baró (Dietista - Nutricionista)

      XERRADA AMB DEGUSTACIÓ

      $
      0
      0
      L'Associació La Dàliade Maspujols organitza la xerrada amb degustació gratuïta.


      L’hora del tàper
      Dissabte 17 de maig a les 18h
      Lloc: Casal de Maspujols
      Xerrada i degustació a càrrec de: 
      Marga Pradas (Autora del llibre i el blog)
      Rosa Baró (Dietista – Nutricionista)

      Xerrada a l'Associació la Dàlia de Maspujols

      $
      0
      0
      Dissabte dia 17 de maig vaig tenir el plaer de compartir esdeveniment amb la Marga Pradas, autora del blog i el llibre l'hora del tàper que podeu conèixer en aquest enllaç.
      L'esdeveniment va consistir en una xerrada centrada en l'alimentació saludable i les carmanyoles, a més d'una degustació d'una de les receptes incloses al llibre de l'hora del tàper.

      L'acte va ser tot un èxit de públic i participació gràcies a l'organització de l'Associació La Dàlia de Maspujols. (tot i coincidir amb el partit de futbol més esperat de la lliga 2013-2014, Barça - Atlètic de Madrid)
      A continuació podeu veure algunes fotografies publicades al perfil Facebook de la Dàlia.
      Gràcies a totes i tots els participants, vam passar una molt bona tarda de dissabte i vam aprendre i gaudir de la gastronomia i la salut!

      Conferència Com Prevenir el Càncer de Còlon?

      $
      0
      0
      La Delegació de Reus de l'AECC va organitzar el dia 8 de maig a les 19h, la xerrada gratuïta: Com prevenir el Càncer de Còlon al Casal de les Dones de Reus, i vaig tenir el plaer de ser una de les ponents juntament amb la Dra. Isabel Sabaté (Doctora àrea de prevenció AECC Catalunya).

      Durant la conferència vam parlar i debatre la prevenció, els símptomes i alguns consells com els següents:
      • El càncer colorectal és una de les formes de càncer que més es pot prevenir.
      • Recorda realitzar les revisions periòdiques i seguir un estil de vida saludable.
      Si pateixes algun del símptomes consulta a l'especialista:
      • Sang a la femta
      • Canvis en el ritme i aspecte de les deposicions
      • Molèstiesabdominals continues
      • Pèrdua de pes involuntària
      • Anèmiaferropènica
      Consells i recomanacions:
      • Seguir una alimentació saludable, rica en fibra (integrals, verdures i fruites)
      • Limitar la carn vermella, processada, embotits, fumats i cremada
      • Potenciar l’oli d’oliva i la fruita seca
      • Mantenir-te actiu i practicar activitat física
      • Limitar el consum de begudes alcohòliques
      • Abandonar el tabac
      • Assolir i mantenir un pes saludable
      Sra. Ana Vilallonga(Presidenta Junta Provincial de Tarragona de l'AECC), Sra. Àngela Tello (Regidora de Participació i Ciutadania de Reus), Dra. Isabel Sabaté, Rosa Baró
      Gràcies a la Delegació de Reus per organitzar aquesta conferència gratuïta molt important per la prevenció i la conservació de la Salut de les persones. 

      Ànims i endavant amb les vostres tasques! 
      Podeu consultar altres activitats al perfil de Facebook de l'AECC Reus

      FAIG TOT EL QUE PUC PER PREVENIR EL CÀNCER?

      $
      0
      0
      A continuació trobaràs un Qüestionari de l’AmericanCancer Society(traduït a català d'aquest qüestionari)
      Respon SI o NO a les següents preguntes i descobreix si el teu estil de vida és el més adient
      1. Menjo, mínim, 5 racions de verdures i/o fruites cada dia
      2. Menjo pa, pasta i cereals integrals en lloc de productes refinats
      3. Trio làctics baixos en greix i sucres
      4. Poques vegades menjo carn vermella o carn processada com els embotits o les salsitxes o el bacó
      5. Modero el consum d’aliments rics en calories com pastissos, brioixeria, galetes, dolços...
      6. Poques vegades menjo mantega, margarina, crema de llet, maionesa...
      7. Poques vegades (menys de 2 vegades setmana) menjo aliments fregits
      8. Intento mantenir un pes saludable
      9. Practico com a mínim 30 minuts d’activitat física moderada 5 o més dies a la setmana
      10. Pujo per les escales enlloc de l’ascensor
      11. Durant el meu temps lliure, intento estar actiu (en lloc de veure la televisió, seure davant l'ordinador,...)
      12. Mai, o només de tant en tant, bec alcohol
      RESULTATS: Quants cops he respòs SI?
      • Menys de 5: Alerta! Revisa el teu estil de vida i introdueix canvis.
      • Entre 5 i 8: Bastant bé! Estàs a mig camí, continua millorant.
      • Més de 9: Molt bé! Mantingues l’estil de vida saludable.
      Aquest qüestionari va ser part de la conferència de Prevenció del Càncer de Còlon realitzada el dia 8 de maig organitzada per la Delegació de Reus de l'AECC (Associació contra el Càncer)

      DIA NACIONAL NUTRICIÓ-13ª Edició

      $
      0
      0
      Com cada any, que ja en són 13, el dia 28 de Maig es celebra el “Dia Nacional de la Nutrició”. Una iniciativa posada en marxa des de la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD) per apropar a la població el món de l'Alimentació Saludable.
      Aquesta iniciativa vol apropar a la població el món de l'Alimentació Saludable i en aquesta edició el lema utilitzat és "Menjar sa és divertit, l’Obesitat infantil no”, per ressaltar la importància de dur a terme una alimentació i un estil de vida saludable des de petits per prevenir i reduir l'obesitat infantil.

      I el perquè de la insistència en aquest tema de l'obesitat infantil? Doncs mirem les dades de l'enquesta espanyola de Salut 2011-2012 per la població infantil i juvenil (2 a17 anys).
      • El 18,6% dels nens i els adolescents pateixen de sobrepès i el 9,6% d'obesitat. Si ens centrem en edats de 6 i 9 anys, el 45% dels nens i nenes espanyols, tenen excés de pes, xifres que arriben al 55% en llars amb baixos ingressos (estudi ALADINO 2011).

      Encara que l'origen de l'obesitat involucra molts factors com la genètica, l'absència o curta lactància materna, el baix pes en néixer, etc..., Els principals són l'alimentació inadequada i el sedentarisme. En l'alimentació actual s'abusa d'aliments rics en greixos saturats, sucre afegit i sal, com carns greixoses, brioixeria, begudes ensucrades, “menjar ràpid”, alhora que s'observa un baix consum de fruites, hortalisses, peixos, llegums i derivats integrals dels cereals. I se suma el factor de que els jocs a l'aire lliure, les excursions i els esports són substituïts per activitats sedentàries (televisió, ordinador, videojocs).

      Recomanacions per millorar els hàbits alimentaris i d’estil de vida dels escolars:
      • Esmorzar cada dia
      • Consumir un mínim de 5 racions entre fruites i hortalisses al dia: un mínim de 3 de fruita i 2 d’hortalisses
      • Consumir llegums 2-3 vegades a la setmana
      • Incrementar el consum de cereals integrals, peix i làctics baixos en greix
      • Disminuir les carns amb greix visible, embotits, carns processades, etc...
      • Reduir el consum de dolços, aperitius, snacks, begudes i aliments amb sucres afegits, salses i aliments precuinats
      • Optar per preparacions casolanes utilitzant l'oli d'oliva verge per cuinar i amanir
      • Procurar menjar en família
      • Fer exercici físic diari (jugar a l'aire lliure, caminar, pujar escales …) i 2 o 3 vegades per setmana practicar algun tipus d'esport de més intensitat
      • Respectar l'hora d'anar a dormir per dormir un mínim de 8-10 hores
      • Evitar tenir TV o ordinador a l'habitació (limitar les activitats sedentàries)
      I recorda per un assessorament especialitzat i ajudar-te a millorar el teu estat de salut i el de la teva família, així com els hàbits alimentaris i d'activitat física consulta l'especialista, que en el cas de l'alimentació és el Dietista-Nutricionista.

      Menjar sa és divertit, l’Obesitat infantil no

      $
      0
      0
      El Centre DAUorganitza la xerrada gratuïta:
      Menjar sa és divertit, l’Obesitat infantil no
      Dia: 5 de juny a les 19h
      Ponent:  Rosa Baró Vilà
      Lloc: Centre DAU. Raval Santa Anna 43-45, 2-2 Reus
      Places limitades
      Inscripcions: info@centredau.com o 977 34 24 14

      ALIMENTACIÓ CONSCIENT

      $
      0
      0
      Estàs preocupada o preocupat pel teu pes?
      I sabies que donar més atenció al que es menja, i no menys, podria ajudar-te a evitar menjar en excés?

      Aquesta és la conclusió d'un informe publicat a la revista American Journal of Clinical Nutrition, on un equip de la Universitat de Birmingham al Regne Unit va cercar, en la literatura mèdica, estudis que han analitzat com la nostra atenció i la memòria afecten en la ingesta total d'aliments (on es compara els àpats realitzats amb i sense televisió, per exemple)

      Per què practicar l'alimentació conscient?
      Perquè al estar distret o no donar prou atenció a un dinar tendim a menjar més en aquest àpat.
      Perquè a més a més, prestar atenció a un dinar està vinculat a menjar menys en el futur.
      És a dir, disminuir la velocitat i assaborir l'àpat pot ajudar a controlar la ingesta actual i futura.

      Com s'expliquen aquestes situacions?
      La fam i la gana no és l'únic estímul que influeix en la quantitat que mengem durant el dia, l'atenció i la memòria també juguen un paper important. Per exemple, després de començar a menjar, es triga20 minutsmés o menys abans que el cervell comenci a enviar la senyal de "estic ple" o "No tinc gana" senyals que apaguen la gana. Si estem accelerats o no donem prou atenció, és fàcil ingerir moltes més calories de les que necessitem en 20 minuts.
      A més si no som conscients del que està passant a la boca, i no processem aquesta informació, això vol dir que NO s'emmagatzema en el banc de memòria i sense un record d'haver menjat, som més propensos a menjar de nou abans de temps comparat amb menjar amb una atenció plena.

      El menjar conscient és l'aplicació d'un enfocament més ampli de filosofia de vida, es tracta de ser plenament conscients del que està succeint en aquest moment dins i al voltant nostre. Practiquem l'atenció plena durant qualsevol activitat del nostre dia a dia, inclús en l'alimentació diària.

      Com aplicar l'alimentació conscient?
      • Donar o prestar atenció inclou: notar els colors, olors, sabors i textures dels aliments. També significa desfer-se de les distraccions com la televisió o llegir o treballar a l'ordinador en el moment de l'àpat.
      • Començar gradualment, per exemple fer un àpat al dia o a la setmana de manera més lenta, i amb més atenció.
      • Programar en un temporitzador 20 minuts, i consumir aquest temps per menjar un àpat adequat a les necessitats (consulta el teu Dietista-Nutricionista per a calcular-les)
      • Intentar menjar amb la mà no dominant per acostar-nos el menjar a la boca.
      • Agafar petites mossegades i mastegar bé.

      Recorda: Abans d'obrir la nevera o el rebost, respirar fons i preguntar-te: "Estic realment famolenc?" Si la resposta és no ves a caminar o llegir.
      Practica l'alimentació conscient i posa atenció al que t'estàs posant a la boca, deixat ajudar per un Dietista-Nutricionista i podràs gaudir dels aliments i els àpats més plenament sense preocupar-te pel teu pes.
      Viewing all 255 articles
      Browse latest View live