Quantcast
Channel: Rosa Baró Vilà. Dietista - Nutricionista a Reus
Viewing all 255 articles
Browse latest View live

COM ORGANITZAR LA NEVERA?

$
0
0
En moltes ocasions trobem que no sabem com col·locar els aliments a la nevera?
Et resulta dificultós tindre-la ordenada? 
Habitualment tens productes fets malbé o caducats i ens en adonem quan ja es tard?

Compte perquè existeixen moltestoxiinfeccions alimentaries provinents de la contaminació creuada que es produeix a la nevera. Al interior d'aquest electrodomèstic s'emmagatzemen productes amb característiques molt diferents. Per exemple observem un possible risc alimentari: col·locar un plat de carn crua (amb el líquid que desprèn) en un compartiment superior d'un plant de carn cuinada, existeix el risc que degoti la carn crua sobre la carn cuinada llesta per a ser consumida. En aquest cas caldria tapar i separar adequadament cada producte.

Què podem fer per evitar aquestes problemàtiques?
En primer lloc hem de saber que la nevera no refrigera per igual tot l'espai, depenent de la zona hi ha una temperatura més elevada o una temperatura més baixa. Dividim la nevera un quatre zones:
  • La porta: es tracta del espai que s'obre constantment i per tant conserva menys el fred, aleshores hem de col·locar aquells aliments que tot i necessitar refrigeració amb aquesta temperatura ja es conserven bé com són les salses, begudes, ous...
  • Calaixos: tenen la temperatura ideal per a conservar fruites i verdures. Les altes temperatures poden deteriorar aquests aliments. Actualment alguns frigorífics disposen de calaixos específics per a la carn i al peix.
  •  Part central i superior:Acostumen a tenir 4 o 5ºC i són ideals per a productes cuinats, dolços, làctics, embotits i aquells productes que a l'etiqueta llegim “un cop oberts, conservar-se en fred”
  • Sobre el calaix de les verdures:és la zona més freda de la nevera i per tant aquí hi van els productes amb més facilitat de fer-se malbé com són la carn i el peix.

El congelador es recomana que mantingui una temperatura de -16º a -18º. Cal emmagatzemar-los evitant envasos de cartró per facilitar la congelació i la lliure circulació del aire.

Font: https://www.civiclub.org/es/blog/c/buenos-habitos/sabes-ordenar-tu-nevera-159

Cal conservar tots els aliments en refrigeració?
Existeixen aliments que no presenten cap dubte a l’hora de desar-los als armaris com per exemple:  les conserves, pastes, farines. Popularment es creu que els vegetals es conserven millor a la nevera. És realment cert?Alguns aliments si i altres no. El tomàquetes conserva millor a temperatura ambient perquè el fred danya les seves membranes. Les patates, cebes i alls també duren més fora de la nevera en un ambient fosc i sec.
Les fruites com elplàtan, la pinya o les fruites tropicals també es recomana deixar-les fora de la nevera, ja que les baixes temperatures inactiven els enzims responsables de la seva maduració.
Escrit per l'alumna en pràctiques (CFGS Dietètica i nutrició 2013/14): Maria Verdià

Desinformació i Mites: La fruita

$
0
0
Actualment vivim en l'era de la informació, disposem de molts recursos per tal de conèixer allò que ens interessa. Ens connectem a internet i un gran ventall de possibilitats de recerca estan al nostre abast, engeguem la televisió i escoltem atentament allò que ens diuen... 
Tenir a l'abast tota aquesta informació no sempre es tradueix en quelcom positiu, ja que totes les afirmacions que circulen no són fiables, no podem creure sense que existeixi constatació científica tot allò que està escrit o allò que em sentit.
Malauradament existeix molta informació envers a la alimentació i conseqüentment al consum de fruites. Malgrat això podem afirmar que molta d'aquesta informació és tan sols un mite, fal·làcies o falses creences.

“La fruita després dels àpats és dolenta”

Realment ens creiem aquesta afirmació?
La resposta ha de ser negativa. No, no ens la creiem.

http://www.foodnetwork.com/
La fruita no és millor ni pitjor abans o després dels àpats. El que es millor es prendre un mínim de 2 o 3 racions de fruita al dia, indiferentment de l'ordre de pressa.

Si volem prendre-la abans de menjar ens aportarà els mateixos nutrients i una sensació de plenitud pel seu alt contingut en fibra. Per tant, el dinar o sopar podria ser menys copiós i la sensació de sacietat podria arribar abans.

Si volem prendre-la desprès de menjar ens aportarà el mateixos nutrients, la satisfacció de prendre quelcom dolç desprès de l'àpat i és un costum arrelat a la nostra cultura Mediterrània.

També cal indicar que la fruitano fermenta per exemple si la consumim després dels àpats, com ens expliquen algunes fonts d'informació.
La fruita es mastega prèviament a la boca i després arriba a l'estómac on es barreja amb els sucs gàstrics i la resta d'aliments ingerits. No existeixen compartiments on cada aliment es digereix en funció a l'ordre de la pressa. Val a dir, que no per ingerir-la al final de l'àpat quedarà en la part superior de l'estómac. En el cas puntual de persones amb males digestions després del consum de fruites, caldria consultar amb un/a especialista en alimentació, el dietista-nutricionista, per a que estudiï la situació i valori el cas de manera personalitzada.

Fem una cerca a la web de PUBMED:
La Fruita després dels àpats és dolenta
Cerca: (("fruit"[MeSH Terms] OR "fruit"[All Fields]) OR ("fruit"[MeSH Terms] OR "fruit"[All Fields] OR "fruits"[All Fields])) AND after[All Fields] AND (meal[All Fields] OR meals[All Fields]) AND "humans"[MeSH Terms]
0 Estudis trobats en 5.400 revistes biomèdiques de tot el món.

Recordem que 1,7 milions (2,8%) de les morts a tot el món són atribuïbles al baix consum de fruites i hortalisses.

Per tant, dubta, sigues crític, assegurat d'obtenir informació fiable i consumir fruita cada dia.

Escrit per l'alumna en pràctiques (CFGS Dietètica i nutrició 2013/14): Maria Verdià

BARBACOA SALUDABLE

$
0
0
Cuinar i rostir a la barbacoa o graella és una pràctica més típica a l'estiu, sempre que la climatologia ho permeti. És un tipus de cuina més festiu o organitzat en una festa i per no espatllar-la a continuació trobaràs 5 consells per a fer una barbacoa saludable a més a més de recordar-te que tinguis especial atenció a no cremar excessivament els aliments.

  1. Higiene.Netegem bé la graella, evitem l'acumulació i la transferència de carbonitzat de la graella al menjar. Servim els aliments cuits en plats nets, diferents als plats utilitzats per als aliments en cru evitarem riscos de patir possibles toxiinfeccions alimentàries.
  2. Equilibri.Augmentem la ració de verdures i fruites elaborant brotxetes combinant carns i verdures o peix i fruites. Per exemple: Carabassó, ceba, tomàquet, espàrrecs, pebrots (vermell, verd o groc), xampinyons, pinya, mango, taronja, pomelo...
  3. Hidratació.Controlem les begudes alcohòliques, si beus fer-ho amb moderació, i evitem les begudes ensucrades. Servim diverses gerres de llimonada casolana sense sucre amb unes fulles de menta i molt gel, són molt més refrescants i baixes en calories, a més de saludables.
  4. Innovació.Siguem creatius inventant noves, gustoses i acolorides broquetes. Els pinxos són més fàcils de servir i permeten preparar diversos aliments com hortalisses i fruites fresques intercalades entre si. D'aquesta manera aconseguirem una barbacoa més original, completa i equilibrada.
  5. SalutExposar la carn i el peix, rics en proteïnes, a altes temperatures i a les flames genera amines heterocícliques, i quan les gotes de greix cremen el fum resultant genera hidrocarburs aromàtics policíclics. Aquests dos grups de productes químics s'han relacionat amb diversos tipus de càncer, més en concret de còlon, pàncrees i pròstata. Com podem reduir la formació de compostos cancerigens? (amines heterocícliques i hidrocarburs aromàtics policíclics): 
  • Evitar exposar la carn directament a la flama. Podem utilitzar un paper d'alumini perforat damunt la graella. 
  • Reduir el temps de cocció o cuinar durant més temps a una temperatura inferior. 
  • Eliminar abans de menjar les parts de l'aliment carbonitzades i ennegrides. 
  • Tenir una ampolla d'esprai plena d'aigua a la mà per controlar els esquitxos de greix. 
  • Marinar els aliments abans de cuinar limita la formació de carcinògens potencials mentre és rosteixen. Adobar la carn amb elements antioxidants com herbes aromàtiques i espècies.

    Possible opció saludable:
    Comença per una amanida ben completa per omplir i reduir la gana. D'aquesta manera equilibrem la barbacoa amb una bona dosi de vegetals, fibra, aigua, vitamines i minerals.
    Per a una barbacoa segura que no perjudiqui la salut el més important és saber triar bé els aliments utilitzant no sempre carns vermelles (riques en greixos saturats) com les llonganisses (salsitxes), les costelles o l'entrecot / bistec, podem combinar amb carn magra com el pollastre, el gall dindi, el conill, el llom de porc, o el peix o marisc variats, que aporten proteïnes i àcids grassos omega 3, servits juntament amb verdures, hortalisses i fruites.
    Redueix les salses, els aliments cuinats en una barbacoa ja tenen un gust especial si estan preparats al punt. No hi ha necessitat d'afegir més salses a la dieta del dia. Aprofita les espècies naturals o la llimona natural que són més saludables per al nostre organisme.
    Acabem o comencem amb activitats de lleure a l'aire lliure per compartir amb familiars i amics.
    Com són les teves barbacoes?, pots compartir les teves idees a continuació...

    Cuina, Dietoteràpia i Càncer

    $
    0
    0
    Novetat!, inscripcions obertes al: 
    Curs de Cuina, Dietoteràpia i Càncer (6 hores)
    Dimarts de 18:30h a 20h del 21 d'octubre a l'11 de novembre
    Docent:  Rosa Baró Vilà
    Lloc: Centre Cívic Ponent. Avinguda dels Països Catalans, 106
    Tel. 977 010 044

    Vols conèixer la relació de l'alimentació i el càncer?, les pautes i els hàbits abans, durant i després del càncer? 
    Aprendrem i cuinarem l'alimentació saludable que és fonamental per una bona salut i una bona qualitat de vida en la prevenció i el tractament del càncer.

    Inscripcions: del 15 al 26 de setembre, virtualment a http://centrescivics.reus.cat/node/6232 o presencialment als centres cívics de 9:00 a 13:00 i de 16:00 a 20:00h. 
    Preu: 31,80€ (inclòs sessió de cuina)
    Curs Cuina, Dietoteràpia i Càncer

    Conferència Càncer de Mama

    $
    0
    0
    La Delegació de Reus de l'AECC (Associació Catalunya Contra el Càncer) en motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama organitza la conferència gratuïta:
    El Càncer de Mama
    Divendres 17 d'octubre a les 19h
    Lloc: Casal de les Dones. Plaça de la Patacada 9, Reus
    Xerrada a càrrec de: 
    Elena Nolla (Psicòloga de l'AECC)
    Marta Pena (Testimoni) 
    Rosa Baró (Dietista-Nutricionista)

    Derbis, Clàssics i alimentació

    $
    0
    0

    El calendari futbolístic s’ha confabulat aquest cap de setmana per a fer coincidir dos partits de futbol de gran audiència i/o interès en 2 dies consecutius (Dissabte 25 octubre a les 18h Real Madrid – FC Barcelonai Diumenge 26 a les 12h Reus Deportiu - Nàstic de Tarragona) i a més en horari  molt “adequat” perquè succeeixi el que molts estudis científics confirmen: Veure un partit de futbolgaudint d’aliments salat, dolços, tapes i begudes ensucrades o alcohòliques, etc... ens pot conduir directe al sobrepès.
    Derbi + Clàssic
     Aquest fet succeeix per la relació que hi ha entre l'atenció, la memòria i la consciència en l'acte de menjar, fent que quan estem distrets mentre mengem podem engreixar-nos fins a un 35% més, encara que estiguem mirant com un grup de persones perdent pes fent esport.
    Pel que sembla, si no parem atenció al que estem menjant, perdem la consciència de la quantitat ingerida, el que ens porta a menjar més en el moment i en el següent àpat. En un dinar o sopar durant la qual es mira la televisió, es consumeix un 10% més d'aliments que el normal, i en la següent menjar un 25%. El contrari passa si ens concentrem en el que ingerim, la quantitat disminueix fins al 10%. I que passa si els extres són a les 18h (Madrid-Barça) o a les 12h (Reus-Nàstic)? Que farem en el sopar i el dinar següent?

     Exemple de pica-piques: 

    1 grapadet de cacauets 120 kcal 
    1 bossa de patates xips petita 160 kcal 
    Entrepà de llom amb formatge 350 kcal
    1 croqueta gran 100 kcal 
    4 cerveses (mitjanes) 400 kcal
    1 Gintònic 200 kcal
    Si ets dels que s’ho menja tot sumaries un total de 1330 Kcal(Recorda que el consum orientatiu per a la població general són 2000kcal totals al dia)

     És hora d'adquirir costums més saludables.

    1. Controlem les begudes riques en sucres canviant-les per la versió sense sucre, i les begudes alcohòliques limita les quantitats i escollir les de més baixa graduació o sense alcohol.
    2. Escollim tapes o refrigeris saludables, rics en nutrients (vitamines, minerals i fibra), baixes en greixos i sucres, de coccions suaus (planxa, saltats...) o productes frescos sense cocció, o salses o amaniments.
    3. Gaudim de l’ambient, la socialització, les relacions amb d’altres persones amb gustos similars als nostres,... i sobretot del moment al costat de la família o els amics.
       Bon partit!

    Dia Mundial de la Diabetis 2014

    $
    0
    0
    El DiaMundial de laDiabetis(DMD)és la campanyade conscienciaciósobrela diabetismésimportantdel món. 
    Va serinstauratperla FederacióInternacionalde Diabetis(FID)il'OrganitzacióMundial de laSalut(OMS)el 1991,com a respostaa l'alarmantaugment dels casosde diabetis en elmón. 
    El 2007,les NacionsUnides van celebrarperprimera vegada aquestdiadesprés de l'aprovacióde la Resolucióal desembre de2006del DiaMundial de laDiabetis,el que va convertiral jaexistentDiaMundial de laDiabetisen un diaoficialde la salutde l'ONU.

    Aquest 2014 per ajudar a la conscienciació un dels objectius de la Federació Internacional de la Diabetis (FID) és donar a conèixer el quesignificael cercleblau, símbol de la diabetis,ireforçar el seu papercom a mitjàper atreure l'atenciódel públicgeneral cap a ladiabetis.

    Per això,laFIDhapresentat unadivertidaformade promocionarel símbolblau:a travésde la seva novaaplicació "Selfie" del
    DiaMundial de laDiabetis (DMD).Per aquells que nosaben quèés una "selfie",estractad'una fotod'un mateix ocom a partd'ungrup,normalmentpresa perun mateixambuna càmeradigitalotelèfoniquees comparteixalesxarxessocials.Les"selfies"espodenrealitzar en qualsevollloc,la imaginacióés el límit.

    Comrealitzar la teva"selfie"del cercleblau? 
    1. Descarrega l'aplicaciódel teu dispositiuIOSoAndroid 
    2. Permetal DiaMundial de laDiabetisque usila fotoperquè espugui compartira lapàginade Facebook
    3. Fesuna "selfie"oseleccionauna fotode la galeriad'imatges 
    4. Mouel cercleblaual voltant de laimatge.Fes servir la tevacreativitat! 
    5. Comparteix la teva"selfie"amb els teusamicsiafegeixun missatgepersonal
    Totesles"selfies"que es realitzinseranincloses al webde laFIDienaltresmaterials de lacampanya. 

    Participa! I recorda:
    • Realitzar un esmorzarsaludablecada dia reduiràla càrregamundialde diabetisiestalviaràmilersde milionsen pèrduade productivitaticostos sanitaris.

    Intoleràncies i Al·lèrgies Alimentàries. Reglament Europeu número 1169/2011

    $
    0
    0
    El dia 13 de desembre del 2014 entrarà en vigor el nou Reglament Europeu nº1169/2011sobre la informació dels al·lèrgens que totes les empreses d'hostaleria estan obligades a facilitar.
    Estem preparats? 
    El Reial Decret espanyol encara no està aprovat, però tenim l'esborrany on inclou que la informació sobre al·lèrgens podrà donar-se de forma escrita o oral i a petició del client. També s'haurà de mostrar, de manera genèrica i en lloc visible, que es disposa d'aquesta informació. (esborrany del Reial Decret)

    Com afecta la llei a l'hostaleria? 
    Per primera vegada un reglament d’aquestes característiques afecta, a més de la indústria alimentària, a l'hostaleria.

    El gran canvi que inclou el Reglament Europeu nº 1169/2011, respecte a altres reglamentacions, és la responsabilitat directa que se li atorga a l'empresa (restaurants i col·lectivitats) sobre la informació alimentària relativa als al·lèrgens, que s'ha de facilitar al consumidor. 
    La llei parla de col·lectivitats: qualsevol establiment (inclosos un vehicle o un lloc fix o mòbil) com restaurants, menjadors, centres d'ensenyament, hospitals i empreses de subministrament de menjars elaborats (càtering) en els quals, com a activitat empresarial, es preparen aliments a punt per consumir, pel consumidor final.

    En conclusió tot plat servit i que contingui al·lèrgens, haurà de comptar amb la informació adequada; és més, si una empresa serveix en un restaurant o en un menjador plats cuinats per tercers, també és responsabilitat seva la informació.

    Tal com està plantejat el reglament, la presència no declarada d'un al·lergen en un aliment, es considera un perill alimentari comparable amb la presència d'una salmonel·la. Com a conseqüència es poden derivar responsabilitats penals (presó, multes i inhabilitacions, segons els casos).

    Com em preparo?
    Si vols estar preparat, el Mas Carandell t’ofereix la possibilitat de fer-ho mitjançant un curs on aprendrem quins són els principals al·lèrgens, els possibles perills, els aliments que amb més freqüència produeixen al·lèrgies i intoleràncies i que contempla l’annex II de la normativa, Les bones pràctiques per evitar la contaminació creuada amb al·lèrgens...

    Si ets monitor de menjador, manipulador d'aliments, treballes en contacte amb els aliments en un hospital, residència, escola, restaurant, bar o ets comerciant de productes a granel. Sigues pioner i especialitzat! destacaràs sobre la competència. 
    Trobaràs més informació en aquest enllaç
    I recorda, si tens més dubtes o vols adequar el teu negoci al nou reglament el professional Dietista-Nutricionista et pot ajudar.

    Dia Mundial del Dietista-Nutricionista 2014

    $
    0
    0

    El Dia Mundial del Dietista-Nutricionista (D-N) se celebrar el 24 de novembre per parlar de la figura del D-N (professional sanitari altament qualificat) i d’alimentació saludable. L'organització va a càrrec del Consejo General de Colegios de Dietistas-Nutricionistas de Espanya (CGD-NE)i la Fundación Española de D-N (FEDN).
    Durant aquest dia els D-N, com la resta de dies de l’any, ompliran les xarxes amb missatges d'alimentació i nutrició que interessen a totes les persones i que milloren la seva salut i la seva qualitat de vida.
    Qui és el Dietista-Nutricionista?
    El D-N és un professional sanitari amb formació Universitària, que desenvolupa activitats orientades a l'alimentació tant de persones individuals com de col·lectius, sanes o malaltes, i en totes les fases de la seva vida, d'acord amb la deontologia professional i els principis de prevenció i salut pública.
    Un D-N és el professional que ha d’elaborar dietes, tant per prevenir malalties com per a tractar-les, tenint en compte la patologia, l’estat fisiològic, l’estil de vida i l’edat dels/de les pacients, basant-se en l'evidència científica.
    El D-N pot exercir en molts àmbits, els més coneguts actualment són:

    • Clínic en Atenció Primària
    • Clínic hospitalari
    • Comunitari
    • Divulgador
    • Docent
    • Esportiu
    • Educatiu
    • En Indústria Alimentària
    • En Restauració Col·lectiva
    • Investigador / Científic
    El tema 2014 és el càncer, i el lema "La Nutrició i el Càncer, sense mites".
    El càncer és el problema sociosanitari més important d'Espanya. Segons la SEOM, Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, més de 1.500.000 persones de totes les edats i condició, pateixen càncer a Espanya i cada any hi ha 215.000 casos nous, més de 500 casos nous cada dia. l'alimentació pot ajudar a prevenir-lo, a fer més eficaç el tractament i disminuir els efectes negatius d'aquest.
    A continuació podeu veure el vídeo:  
    Claus sobre la nutrició i el càncer. 
    On s’expliquen les creences populars, la informació científica, els testimonis de Dietistes-Nutricionistes i de malalts de càncer que responen sense embuts ni mitges tintes als principals mites sobre l'alimentació i la seva relació amb la prevenció i ajuda en la lluita contra el càncer. A més es reivindica amb valentia la figura del dietista - nutricionista, una professió sanitària en alça que lluita pel seu reconeixement i contra els intrusismes.

    Gran Recapte Aliments 2014

    $
    0
    0
    El Gran Recapte d'Aliments a Catalunya és una campanya de recollida d'aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària, també serveix per donar a conèixer la situació que travessa aquest grup, que arran de la crisi econòmica que estem vivint, ha anat creixent. 
    Aquesta campanya la duen a terme simultàniament els quatre Bancs d'Aliments de Catalunya i s'organitza per donar a conèixer la situació actual de pobresa i es calcula que un 20% de la població viu en situació de pobresa a Catalunya, per aquest motiu, des dels Bancs d'Aliments, es posa en marxa el projecte que enguany arriba a la sisena edició.
    Edició 2013
    El Gran Recapte d'Aliments al 2013 va recollir 3.634.000 kgen més de 1.900 punts de recollida i va comptar amb l'ajuda de 20.000 voluntaris
    La fita per a l'edició del 2014 és tornar a superar els 3.000.000 kgs gràcies a la col·laboració de 20.000 voluntaris.
    En aquest mateix bloc, l'any 2013, vaig contribuir amb el meu granet d'arròs i vaig escriure un exemple de menú complet barat i senzill, pots llegir-ho en aquest enllaç
    Voluntariat
    Col·labora dedicant el teu temps durant el cap de setmana del 28 i 29 de novembre, als Bancs d'Aliments, fes-te voluntari o coordinador d'un punt de recollida.
    Donacions
    Si no pots apropar-te a un punt de recollida els dies 28 i 29 de Novembre, pots donar aliments on line: http://www.granrecapte.com/ca/donacions/
    Més informació:
    Banc dels Aliments
    Telèfon: 977 757 444
    E-mail:bancreus@yahoo.es

    Protocol a Taula (Part 1)

    $
    0
    0
    Les setmanes prèvies al Nadal són dies de sopars d'empresa o d'amics o companys... una cita gairebé ineludible. Moments de fomentar les bones relacions i perquè no causar bona impressió sobretot fora de l'ambient laboral. 
    Per aquest motiu aprofito per introduir-vos en els protocols de taula i a continuació sabrem més coses dels coberts i algunes accions que fem a taula sense pensar-ho gaire. I continuaré, en una segona entrada al blog, parlant del protocol de com parar taula.
    El tovalló, que fer-ne, on posar-lo?
    El tovalló ha d'estar sempre a la falda i doblegat per la meitat i en el cas que haguéssim d'aixecar-nos de la taula a mig àpat, hem de deixar el tovalló a l'esquerra del plat, i així no ens el retiraran. En canvi, quan hàgim acabat de manera definitiva, l'hem de deixar a la dreta del plat.
    Els meus braços?
    A l'hora de menjar, els braços s'han de mantenir tan enganxats com sigui possible al cos, com si tinguéssim dos folis a les aixelles i no poguessin caure. 
    Els coberts, quins utilitzo?
    Si a la taula hi ha més d'un joc de coberts, començarem sempre amb els de més enfora i continuarem de fora cap a dins.
    Procurar no utilitzar els mateixos coberts durant tot l'àpat. Canviar-los, sempre que sigui possible, en cada plat nou.
    Com deixar els coberts al acabar?
    Si ets, com jo, dels que dubtem i no sabem com deixar els coberts al acabar el plat quan som en un restaurant, recorda que podem comunicar missatges mitjançant els coberts, així que ens anirà bé saber el següent:
    Pausa o descans del plat
    Pausa o Descans durant el plat: per quan encara no hem acabat i només estem fent una pausa.
    Següent plat
    Següent plat: quan estem esperant el següent plat.
    Excel·lent
    M'ha agradat: era Excel·lent! i ja es pot retirar el plat.
    Plat acabat
    Acabat:ja hem acabat, però que no volem valorar si estava bé o malament el menú, simplement hem acabat.
    No m'ha agradat
    No m'ha agradat: Aquesta posició mostra que ja hem acabat i que no ens ha agradat el menú, no és descortesia o mala educació, simplement és la nostra opinió.

    Finalitzem amb un brindis?
    Recordar d'agafar la copa sempre pel peu, perquè no s'escalfi la beguda i procurem mirar els ulls de la persona amb qui brindem, tot i que la nostra intenció sigui no beure és recomanat brindar i mullar-se els llavis enlloc de no brindar amb la resta de la taula.


    Gaudeix de l'àpat amb mesura i protocol!

    Protocol a taula (Part 2)

    $
    0
    0
    Durant les festes ens podem trobar en aquell moment que ens demanen parar taula i ens falta una ajuda per recordar el protocol de com fer-ho.
    Per això us adjunto unes imatges explicatives que ens poden servir molt en àpats formals i informals com per exemple durant aquests dies de Nadal.
    La decoració de la taula ja és a gust de cadascú, per exemple els tovallons sobre el plat (creant formes), però en canvi el nombre de coberts, copes i la disposició variarà depenent del tipus de menú escollit.
    Trobeu a faltar la copa de cava?
    Es posarà a continuació de les copes de vi, en segona fila.
    Quants coberts posem?
    Només es posen els coberts que es faran servir i en l'ordre que s'utilitzaran (a l'exterior els primers que farem servir).
    Recordem que per qualsevol interrupció durant l'àpat, recolzarem els coberts al plat, podem consultar com fer-ho a l'entrada anterior d'aquest bloc (protocol a taula part 1)
    Com parar taula
    Bona taula i Bon profit!

    CONSELLS DE NADAL 2014

    $
    0
    0

    S'acosten les festes de Nadal i és normal estar preocupat per la possibilitat de pujar el pes que les estadístiques ens diuen que podem guanyar! Però tot té solució, amb una mica de força de voluntat i seguint els consells que hi ha a continuació podrem gaudir de les festes i alhora no ens haurem de preocupar quan aquestes hagin acabat!

    • Anem a comprar amb l'estómac ple i amb la llista feta!Així ens estalviarem arribar a casa i veure que hem comprat molt més del que necessitem.
    • Recordem que és millor comprar poc i de qualitat.


    Durant el dia de festa:


    • No ens saltarem cap àpat! Si mengem amb normalitat evitarem acumular sensació de gana i desprès menjar en un àpat la ració de tota una setmana!
    • Menjarem a poc a poc i sense presses, recorda que els àpats de Nadal poden durar hores. Tenim temps...
    • Evitem abusar de begudes ensucrades i alcohòliques. Ens aporten calories buides!
    • Aprofitarem les estones de temps lliure per fer activitat física. Podem sortir a caminar amb la família, practicar l'esport que més ens agradi o senzillament jugar amb els més petits de la casa.

    I desprès del dia de festa, què fem?

    Haurem de beure força aigua, infusions o caldos vegetals,potenciar el consum de fruites i verdures, moderar el consum de carns greixoses, dolços, brioxeria i coccions energètiques. Tot afegint la pràctica dactivitat física regular!


    Molt bon Nadal i bon any nou 2015 saludable! 
    Quantitat d'hidrats de carboni dels postres de Nadal, elaborat per la Fundació Alícia
    Escrit per l'alumna en pràctiques (CFGS Dietètica i nutrició 2014/15): Jordina Bargas Sabat

    Bones Festes Saludables 2015!

    $
    0
    0
    Rosa Baró Vilà, Dietista - Nutricionista, et desitja:

    NOVETAT 2015

    $
    0
    0
    Iniciem l'any amb grans novetats que t'ajudaran a emprendre el camí (curt o llarg depèn de les teves necessitats) per aconseguir els teus objectius i/o aspiracions.
    Aquest any 2015 juntament amb les visites presencials habituals, on poso els meus coneixements i temps al teu servei perquè puguis aconseguir l'objectiu fixat, ampliem serveis gràcies a les consultes online.
    Et sentiràs més acompanyat, 24 hores al dia, per a generar les accions, estratègies i propòsits adequats a tu per arribar al final del camí o més enllà.
    Alguns dels meus compromisos
    • Dedicar el temps suficient i necessari per a la teva millora constant.
    • Utilitzar tots els meus coneixements i posar-los al teu servei per assessorar-te.
    • Ser plenament sincera amb tu.
    • Confidencialitat del contingut de totes les sessions, tan presencials com online.
    Alguns dels teus compromisos
    • Ser plenament sincera o sincer durant totes les sessions.
    • Comunicar qualsevol canvi positiu i/o negatiu per aconseguir que l’assesorament sigui el màxim eficaç.
    • El Dietista – Nutricionista t’ajuda en tot el necessari però no substitueix la teva responsabilitat.
    Tens dubtes? Vols més informació? 
    Demana visita informativa gratuïta!
    TEL: 977342414
    WhatsApp: 680531803


    Dieta 2015

    $
    0
    0

    Resum de l'entrevista a Canal Reus Televisió de dimecres 7 de desembre del 2015 on em van convidar per parlar de les dietes del 2015.
     La Pitjor Dieta 2015 o com perdre la salut gràcies a l’alimentació:
    L’AssociacióBritànica de Dietètica realitza la llista de les pitjors dietes de moda i comportaran conductes perilloses si les seguim.
    Top 5)Dieta del fang o l’argila:
    Depurar-se o "netejar-se per dins" a força de menjar argila o fang. Segons aquest absurd plantejament, una cullerada d'argila al dia (no val qualsevol, cal comprar-la específicament als que tenen muntat aquest sistema) et manté desintoxicat d'isòtops negatius i altres toxines. Un dels perills és que entre les argiles que es comercialitzen amb aquesta finalitat, s'han trobat quantitats significatives de plom i arsènic.
    Top 4)Dieta VB6:
    En anglès les sigles de Vegan Before 6pm, dieta vegana "per hores", només entre les 06:00 i les 18:00 ... sense més recomanacions de què fer a partir de les 18:00 i les 06:00 del dia següent. Es tracta de comprar un “llibre" d’aquells que haurien d’estar a les prestatgeries de ciència ficció i no de salut. A partir de les 18:00h podrem fer tots els excessos i els desastres que sens acudeixin perquè després compensarem, que és un concepte que també cal valorar molt bé.
    És molt interessant animar la gent a menjar més aliments d'origen vegetal, però no a força de l'horari. A més, aquest pla dona per fet que una dieta vegana és saludable però si no en tenim cap coneixement pot esdevenir una dieta molt desequilibrada.
    Top 3)Dieta sense sucre:
    És ben cert que cal reduir el nostre actual consum per persona de sucre, en mengem molt, massa! però aquesta dieta proposa passar del TOT al RES eliminant el sucre totalment, inclosos els sucres de forma "natural" com és el cas del de la fruita i fins i tot eliminar els aliments que continguin hidrats de carboni.
    Si que us aconsello una reducció dels sucres dels aliments processats (refrescos, pastisseria, galetes, dolços ...) i no eliminar per complet els sucres de verdures, fruites, lactis,...
    Top 2) La Paleodieta:
    Dieta seguida pels nostres avantpassats del Paleolític, que cada defensor dona la seva pròpia definició. La realitat és que els habitats del paleolític eren nòmades i s’alimentaven amb els productes locals i de temporada que visitaven en cada viatge i era impossible fer un menú com es recomana avui en dia on en un plat trobem aliments d’Europa, Amèrica, Àsia tots junts.
    La dieta exclou grups sencers d'aliments i aliments processats, el problema ve quan coneixem que el bròquil al paleolític era una flor silvestre igualment que el tomàquet que en estat silvestre no ens el podíem menjar. Una de les característiques és que la Paleodieta tendeix a ser rica en proteïnes (sobretot carn vermella) i deficitària en nutrients com la fibra.
    Top 1)La Orinoterapia:
    Beure la teva pròpia orina amb finalitats terapèutiques. No és novetat recordeu en Txumari Alfaro (els anys 90 a "La botica de la abuela"). Afirmen que la urea de l'orina pot tenir un efecte anticàncer, no demostrat en cap estudi ni evidència científica i no en sabem la seva seguretat al consumir-ne.
    La Millor Dieta per al 2015:
    Alimentació Mediterrània entesa en el seu conjunt i no el que ens pensem o volem creure.
    Fer èmfasi en la ingesta de vegetals com les fruites i verdures, l’oli d'oliva, el peix, les carns blanques i els fruits secsentre d’altres aliments saludables. A més d’afegir conductes de vida saludables com l’exercici físic diari, el descans nocturn suficient, el consum de productes locals i de temporada, el control de les emocions, l’ansietat, l’estrès... És un estil de vida en conjunt! amb evidència científica demostrada per exemple amb l’estudi Predimed de la Universitat Rovira i Virgili com a prevenció de malalties cardiovascular, diabetis...
    I per ajudar-te encara més durant aquest any tenim Novetats: els seguiments online que complementen les consultes presencials per afavorir els canvis i l’assoliment d’objectius (la figura del Coach Nutricional)
    Cuida la teva salut i consulta al Dietista-Nutricionista!

    Servei Dietista - Nutricionista

    $
    0
    0
    Benvolguts, 
    Degut al meu estat de bona esperança tanquem temporalment el Servei de Dietista-Nutricionista.
    Qualsevol dubte o aclariment rosabarodiet@gmail.com
    Disculpeu les molèsties,
    Rosa Baró Vilà

    Dietista - Nutricionista

    $
    0
    0
    Benvolguts, 
    Tenim l'alegria d'anunciar-vos que ja en som 3!
    Per aquest motiu tanquem temporalment el Servei de Dietista-Nutricionista.
    Qualsevol dubte o aclariment rosabarodiet@gmail.com
    Disculpeu les molèsties,
    Xènia, Rosa i Jonathan

    Servei Dietista - Nutricionista

    $
    0
    0
    Benvolguts i Benvolgudes,

    Després d'uns dies de gaudir de la meva filla tornem a tenir el Servei de Nutrició i Dietètica obert!
    Resto a la vostra disposició mitjançant els canals habituals de contacte:

    E-mail: rosabarodiet@gmail.com
    Telèfon: 977342414
    WhatsApp: 680531803

    Rosa Baró Vilà
    Dietista - Nutricionista

    DETOX

    $
    0
    0
    Heu estat molts els que m'heu preguntat pel tema DETOX (tipus batuts, sucs, dietes...)

    A continuació voldria aclarir certs conceptes:

    • La Detoxificacióés un procés fisiològic NORMAL que succeeix diàriament en el nostre cos, a més durant les 24 hores del dia!, que permet neutralitzar i eliminar substàncies potencialment tòxiques o de "rebuig", procedents del nostre propi metabolisme o del medi ambient (aliments, medicaments, aire,...) i que podrien ocasionar dany a la salut. 
      • La detoxificació no és un procés únic ni simple, ans al contrari, comprèn una sèrie de processos secundaris molt ben coordinats que es recolzen en el funcionament dels nostres òrgans i sistemes (fetge, ronyó, intestí, sistema respiratori, sistema immunitari, sistemes enzimàtics antioxidants, i molts d'altres). 
      Detoxificar NO ÉS desintoxicar


    • L’alimentació juga un paper fonamental per a un correcte procés de detoxificació ja que mitjançant aquesta, arriben al nostre cos les eines necessàries per fer-ho: per exemple les vitamines (C, E, A, D, B12, B6, B9...), minerals (seleni, zinc, coure, ferro, manganès, sofre...), proteïnes, fibra dietètica, fitonutrients (polifenols, carotenoides, licopè...), greixos essencials (àcids grassos omega 3, oli d'oliva...), tots aquests nutrients disponibles amb una alimentació rica en vegetals: verdures, hortalisses, fruites, llegums, cereals de gra sencer (no refinats) i fruita seca, peix blau...


    No cal incloure batuts especials ni de bon tros consumir aquests de forma exclusiva en dies per a "detoxificar" el cos. 
    El dejuni és per si mateix un factor productor de tòxics.
    Tot i que prendre un batut "detox" no és perjudicial, probablement sigui beneficiós (NO màgic), però no serà mai superior als beneficis de menjar una amanida verda "tradicional" per exemple.
    Repeteixo: bons hàbits, evitar els excessos del que sigui (incloent aquests batuts) i activitat física seran suficients per mantenir a ratlla els "tòxics" en el nostre cos.



    Busca l’assessorament d’un professional Dietista-Nutricionista col·legiat

    Viewing all 255 articles
    Browse latest View live